Bordoška doga-standard

 

Standard

FCI-St. N° 116 / 23.01.2009 N ° 116 / 23.01.2009

PRIJEVOD: Tim Taylor i Raymond Triquet. Revised by Izmijenjen od strane Jennifer Mulholland 2007.

Porijeklo: Francuska.

DATUM OBJAVE Službeni važeći standard: 04.11.2008.

Uporaba: čuvanje , zaštita i zastrašivanje.

FCI-CLASSIFICATION : FCI-Klasa:

Grupa 2

Pinčeri i Šnauceri -Molossoidne pasmine švicarski planinski i pastirski psi.

Odjeljak 2.1 Molossoidne pasmine.

Bez radnog ispita.


KRATAK POVIJESNI PREGLED

Bordoška doga je jedna od najstarijih francuskih pasmina. Najvjerojatnije je nastala od pasa koji su prateči mnogobrojna plemena Alana (skupina nomadskih skitsko - sarmanskih plemena ) pohodili područja pra domovine Bordoških doga koje je Gaston Phebus grof od Foixa opisao u svojoj knjizi "Livre de Chasse" (Knjiga o lovu) a nazvao ih je Alan vautre. Za njh je u svojoj knjizi napisao " da ima ugriz jači od tri hrta".

Riječ "dogue" pojavila se na kraju 14. stoljeća. Sredinom 19. stoljeća ovi drevni psi jedva da su bili poznati izvan regije Akvitanija (regija u Francuskoj). Korišteni su za lov na krupnu divljač (divlje svinje), za borbe sa drugim životinjama i psima, za čuvanje kuća i imanja, čuvanje stoke i kao pomoč mesarima. 1863. god. održana je prva izložba pasa u Parizu (Jardin d Acclimatation) i na toj izložbi prvi puta u povijesti ti psi izlagani su pod imenom Dogue de Bordeaux (Bordoška doga). Sudjelovala su tri različita tipa Bordoških doga a dijelile su se na regije iz kojih su dolazili, Pariški tip, Tulus tip i Bordeaux tip ( od kojeg je formiran izgled današnjih Bordoških doga). Tokom prvog i drugog svijetskog rata pasmina je jako uništena, gotovo da joj je prijetilo izumiranje, međutim, preživjela je i nezin novi uzlet počinje 1960.god.


 

1. standard ("Caractère des vrais dogues") u Pierre Megnin, Le Dogue de Bordeaux , 1896.

2. standard J. Kunstler, Etude critique du Dogue de Bordeaux, Do 1910.

3.standard Raymond Triquet, u suradnji s Vet. Dr. Maurice Luquet, 1971.

4. standard preformuliran prema Jeruzalemu modelu (FCI) od strane Raymond Triquet, u suradnji s Philippe Serouil, Predsjednik francuskog Dogue de Bordeaux klub njegovog Odbora, 1993.

U zadnji standard dodane su izmjene 2007. u kojima su sudjelovali Raymond Triquet (počasni Predsjednik SADB), Sylviane Tompousky (predsjednik SADB) i Philippe Sérouil (odbornik od SADB).


 

Opći izgled

Tipičan molossoid konkavnih linija, brahiocefalične glave. Bordoška doga je snažan pas, sa vrlo mišičavim tijelom ali pritom zadržavajući skladan opći izgled. Djeluje kao da je blizu tla, udaljenost prsna kost–zemlja je nešto manja od dubine grudi. Nabijen, atletski građen i impozantan daje vrlo respektabilan izgled.

Proporcije

Dužina tijela, mjerena od točke ramena do točke stražnjice, je superiorna u odnosu na visinu u grebenu, u omjeru 11/10.

Dubina prsa je više od polovice visine mjerene u greben.

Maksimalna duljina njuške je jednaka jednoj trećini duljine glave.

Minimalna duljina njuške je jednaka jednoj četvrtini duljine glave.

U mužjaka, opseg lubanje odgovara više ili manje visini grebena.

PONAŠANJE / TEMPERAMENT: Kao drevni pas za borbe, Bordoška doga je nadarena za čuvanje, koje obavlja s oprezom i velikom hrabrosti, ali bez agresivnosti. Dobar pratitelj, vrlo privržen svom gospodaru i vrlo ljubazan. To je tih pas, uravnotežen i s visokim pragom tolerancije. Mužjaci obično imaju dominantan karakter.

GLAVA: velika, kutna, široka a kratka, trapez kada gledamo odozgo i od naprijed. Uzdužne osi lubanje i nosa su konvergentne (prema naprijed).Glava je izbrazdana simetričnim naborima sa svake strane središnjeg utora. Ovi duboki nabori kože su mobilni, i ovise o tome dali je pas na oprezu ili ne. Glava je izbrazdana simetričnim naborima sa svake strane središnjeg utora. Ovi duboki nabori kože su mobilni, i ovise o tome dali je pas na oprezu ili ne.


Lubanja

Lubanja- Kod mužjaka opseg lubanje izmjeren na razini njegove najveće širine odgovara otprilike visini u grebenu. Kod ženke taj omjer može biti nešto manji.

U razvoju oblika i volumena vrlo važnu ulogu ima razvoj temporalnih kostiju, supraorbitalnih lukova, zigomatičnih lukova i razmak između grana donje čeljusti. Gornje području lubanje je lagano konveksno s jedne strane na drugu. Frontalni žlijeb je duboki i sve plići prema stražnjem kraju glave.


Čelo - dominira licem,ali ga ne prelazi. Ipak ono je još uvijek šire nego više.

Stop: Vrlo izražen, gotovo tvoreći pravi kut s njuškom (95 ° do 100 °).


Predio lica:

Nos - Širok, sa dobro otvorenim nosnicama, dobro pigmentiran prema boji maske. Izvrnuti nos dopušten, ali ne ako je uvučen prema očima.

Njuška - Snažna, široka, debela, ali ne i mesnata ispod očiju, a kratka, gornji profil vrlo blago udubljen s umjereno vidljivim naborima. Širina njuške jedva se smanjuje prema vrhu njuške, gledano odozgo ima oblik kvadrata. U odnosu prema gornjem dijelu lubanje, linija njuške čini vrlo tupi kut prema gore. Kad je glava vodoravno vrh njuške, skračen, debeo i širok u bazi, nalazi se na vrhu vertikalne tangente na prednjem dijelu nosa. Njezin je opseg gotovo dvije trećine glave. Duljina varira između jedne trećine i najmanje jedne četvrtine ukupne dužine glave, mjereno od nosa do tjemene kosti. Navedene granice (maksimalno jedna trećina i najmanje jedna četvrtina ukupne dužine glave) su dopuštene ali idealnu dužinu njuške treba tražiti između tih dimenzija.


Čeljusti - Čeljust snažna i široka. Predgriz (sa isturenom donjom vilicom je karakteristika pasmine) stražnji dio donjih sjekutića je napred i nije u dodiru sa prednjom stranom gornjih sjekutića.

Donja čeljust -zakrivljena prema gore. Brada je dobro označena i ne preklapa gornju usnu niti je gornja usna pretjerano pokriva.

Zubi - Snažni, osobito očnjaci. Donji očnjaci dobro razmaknuti i blago zakrivljeni .Sjekutići dobro usklađeni osobito u donjoj vilici gdje čine vidljivu ravnu crtu.

Usne - Gornja usna debela, umjereno opuštena, povučena unazad. Gledano iz profila pokazuje zaobljenu donju liniju. Usne pokrivaju donju čeljust sa strane. Na prednjem rubu gornje usne u kontaktu su sa donjim usnama, zatim se spuštaju na obje strane pritom tvoreči široko obrnuto slovo V .

Obrazi - Istaknuti, zbog jakog razvoja mišića

Oči – Ovalne, široko razmaknute. Prostor između unutarnjih uglova očiju približno je jednak dvostrukoj duljini oka (otvorene oči). Iskren izraz. Treči kapak ne smije biti vidljiv.

Boja očiju - kestenjaste do tamnosmeđe za psa s crnom maskom, svjetlije boje se toleriraju ali nisu poželjne kod pasa sa smeđom maskom i pasa bez maske.

Uši - Relativno male, malo tamnije boje od boje krzna. U bazi prednji rub uha blago je podignut. Uši moraju padati, ali ne smiju mlitavo visiti, prednja strana uha položena je na obraz kada je povečana pozornost psa. Vrh uha je blago zaobljen, ne smiju se pružati dalje od očiju. Postavljene su prilično visoko, na razini gornje linije lubanje, čime dodatno naglašavaju njezinu širinu.

VRAT - Vrlo jak, stnažan, gotovo cilindrični. Koža je podatna, obilna i opuštena. U prosjeku njegov opseg gotovo je jednak opsegu glave. Od glave je odvojen blago naglašenom, zaobljenom poprječnom brazdom. Gornja linija vrata blago je konveksana. Dobro definiran podbradak počinje u predjelu prednje strane grla, tvori nabore na prsima, bez pretjerane opuštenosti. Vrat je vrlo širok u bazi i bez vidljivog prelaza spaja se sa ramenima.

TIJELO

Gornja linija – dobro razvijena


Greben – dobro izražen.

Leđa – široka i mišićava

Sapi - Umjereno nagnut prema dolje do korijena repa.

Prsa - Snažna, dugačka, duboka, široka, spuštena niže od laktova. Široka i moćnog pretprsja čija donja linija (između pazuha) je konveksna prema krajevima.

Rebra -dobro spuštena i dobro zaobljena, ali ne u obliku bačve. Opseg prsnog koša treba biti 25 cm do 35 cm veći od visine u grebenu.

Donja linija i trbuh – zakrivljena linija od duboko spuštenih prsa pa prema uvučenom čvrstom trbuhu, koji niti previše visi niti je previše uvučen.

Rep - vrlo debeo u bazi. Njegov kraj po mogućnosti dopire do skočnog zgloba ali ne ide ispod. Nošen nisko, nikada slomljen ili zakrivljen ali fleksibilan.Viseči kada je pas u mirovanju, kada je pas u pokretu podiže se na 90 °- 120 ° bez savijanja preko leđa ili motanja repa.

UDOVI

Prednji udovi

Opći izgled - snažne kosti, noge su vrlo mišićave.


Ramena - Snažna, sa istaknutim mišićima. Nagib lopatice srednji (oko 45 ° u odnosu na horizontalnu), kut lopatice-nadlaktičnih artikulacije nešto je veči od 90 °.

Nadlaktice - Vrlo mišićave.

Laktovi - U osi tijela, ni previše blizu prsnog koša, niti izbačeni.

Podlaktice - Gledano od naprijed ravna ili blago nagnute prema unutra tako da se približavaju središnjoj ravnini, posebno u pasa s vrlo širokim grudima. Gledano iz profila, podlaktica je vertikalna.

Metakarpus (došaplje) - Snažan. Gledano iz profila, u blagom padu. Gledano od naprijed ponekad malo prema van čime se kompenzira blagi nagib podlaktice prema unutra.


Prednje šape – Jake. Prsti stisnuti, nokti zakrivljeni i jaki, jastučići dobro razvijeni i podatni. Usprkos svojoj težini Bordoška doga se jako dobro kreče na prstima.

Zadnji dio

Opći izgled – Snažne noge sa jakom koštanom strukturom, dobrih kuteva. Kad se promatra odostraga zadnjih nogu su paralelne i okomite na taj način daju dojam snage, iako stražnje noge nisu tako široke kao prednje noge.

Nadlaktica - Vrlo razvijena i jaka s vidljivim mišićima.

Koljeno - U paralelnoj ravnini sa središnjom ravninom ili vrlo malo izvan ravnine.

Potkoljenica - Relativno kratka, mišićave, silazno niska.

Skočni zglob - Kratak, žilav, kut skočnog zgloba umjereno je otvoren.

Došaplje ( stražnja strana ) - snažno, bez čaporaka.


Šape- Nešto duže od prednjih šapa, prsti čvrsto zbijeni.

HOD / KRETANJE

Vrlo pokretno za jednog molossoida. Kada hoda pokret slobodan i elastičan, blizu tla. Dobaro kretanje zadnjeg dijela tijela, dobar raspon kretanja prednjih nogu, pogotovo u kasu, što je preferirani hod. Kako kas ubrzava , glava ima tendenciju spuštanja, gornja linija naginje se prema napred, prednje noge približavaju se središnjoj ravnini tijela, dok stražnje dugim koracima dostižu prednje. Kratki galop sa vrlo izraženim okomitim kretanjem. Sposoban je za velika ubrzanja na kratkim udaljenostima, pritom je spušten nisko pri tlu.

KOŽA -Debela i dovoljno slobodna, bez pretjeranih nabora.

KRZNO

DLAKA- Fina, kratka i mekana na dodir.

BOJA: jednobojan, u svim nijansama žuto-smeđe boje, od mahagonija do Isabelle. Dobra pigmentacija je poželjna. Ograničene bijele mrlje su dopuštene na prsima i na prstima.

Maska

Crna maska - maska obično je samo malo izražena i ne smije ulaziti u područje lubanje. Na lubanji može biti neznatno crno sjenčanje na lubanji, ušima, vratu i gornjem dijelu tijela. Nos je crni.

Smeđa maska – ( nekada se nazivala crvena ili crveno siva ). Nos je smeđi, rubovi očiju i usana su smeđi. Tu može biti neinvazivnih smeđih sjenčanja, svaka dlaka ima smeđu ili pješčano područje i smeđo područje. U ovom slučaju pojedini dijelovi tijela su svjetlije boje.

Bez maske – boja je žuto smeđa. Koža je crvena ( nazivana crvena maska ). Nos je crvenkaste boje

VELIČINA

Visina treba manje ili više odgovarati opsegu lubanje.

Visina u grebenu: Kod mužjake: 60-68 cm.

Za ženke: 58-66 cm.

Tolerira se 1 cm ispod i 2 cm iznad standarda

Težina

Mužjaci - najmanje 50 kg.

Ženke - najmanje 45 kg.

Ženke - Identična obilježja, ali manje izražena

Greške

 

Svako odstupanje od navedenih točaka treba se smatrati manom, a kod ocjenjivanja treba ozbiljno uzeti u obzir točan razmjer i njezin utjecaj na zdravlje i dobrobit psa.

Ozbiljne greske

Neproporcijalna glava ( premala ili pretjerano velika glava )

Hipertipična glava buldoga ( ravna lubanja, njuška je manje od četvrtine ukupne

dužine glave, Natečeni nabori ( okrugli ) iza nosa . Veliki nabori oko glave.

Značajno bočno odstupanje donje čeljusti.

Sjekutići stalno vidljivi kada su usta zatvorena.

Vrlo mali sjekutić, nejednako postavljeni

Zaobljena leđa ( konveksno ).

Repni kralješci spojeni ali bez devijacije

Prednje šape okrenute prema unutra (čak i malo).

Prednje šape okrenute prema vani previše.

Ravna bedra

Kut skočnog zgloba previše otvoren ( ravni kut ).

Kut skočnog zgloba previše zatvoren, pas stoji ispod sebe (ispod leđa).

Kravlji stav ili u stav u obliku bačve.

Ukočeno kretanje ili ozbiljno valjanje u zadnjem kraju.

Pretjerano kratkoća daha, hroptanje

Bijelina na vrhu repa, ili na prednjem dijelu prednjih nogu,

bjelina iznad Karpa (zgloba) i Tarsusa (skočnog zgloba) , ili bijelina

bez prekida, na prednjem dijelu tijela od pretprsja do grla.

Diskfalifikacijske greške

 

Agresivnost ili pretjerana plahost.

Svaki pas koji jasno pokazuje fizičke ili promene u ponašanju biti će diskvalificiran.

Duga, uska glava sa slabo izraženim stopom, njuška duža od trećine ukupne dužine glave (netipična glava).

Njuška paralelno s gornjom linijom lubanje ili spušteni nos (Rimski nos).

Iskrivljena čeljust.

Pas nema predgriz.

Očnjacima stalno vidljivi kada su usta zatvorena.

Jezik stalno visi van, (kada su usta zatvorena).

Plave očiji, izbuljene oči.

Zadbljani rep, bočno savijen rep ili uvijeni rep ( rep u obliku vadičepa ili slomljen).

Atrofirani rep.

Iskrivljene podlaktice i jako spušteno došaplje

Kut skočnog zgloba otvorene prema natrag (obrnuto od skočnog zgloba).

Bijelina na glavi ili tijelu, bilo koje druga boja dlake osim žuto smeđe ( tamnije ili svjetlije ), a posebno tigrasta boja ili tamno smeđa koju nazivamo čokoladna (sve dlake su tamno smeđe).

Prisutne mane koje vode ka invaliditetu.

Napomena

Mužjaci moraju imati dva normalna testisa

Samo funkcionalne i klinički zdrave pse, s pasminskim tipičnim obilježjima treba koristiti za uzgoj.