about us

available for stud

Press

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 1 

Statistika Posjeta

Posjete Sadržajima : 1615346

Moji psi blog

eurobreeder.com

seniors

show

video recordings

interesting

 

Dogue de Bordeaux & French bulldog

Welcome to family Špehar's kennel, BordoMax. During all this years of breeding experience in our home were born lots of Dogue de Bordeaux and French bulldog babbies. That moment when puppy come to life is one of the most beautifull moments of breeding. Our babies and mother are under all day and night supervision from mr.Zdravko Špehar, kennel owner. He is also providing life time support to all owners of our babies. We never forgot our babies and they are always welcome in our home..also like all other dog lovers. Our dogs makes happier lots of homes in Croatia and all over the world. That is the best reward for all of our efford

We decided to share with you all of our great experience by starting first web site in south east Europe about Dogue de Bordeaux at 1996. This redesigned, third editon, of our site is extended by one more breed, French bulldog. They are really special, on their own way. 
This site is here for you and we hope that your visit will be usefull and enjoyable.

Suzana & Zdravko Špehar

Your dog doesn't know that you are evil or jelaous or greedy. He encourages you to be good and when you listen to him, he loves you.

Sir James Walpole

 

 

 

 

CH EVALAND OSTEEN BEST OF GROUP II
komentar standarda

Komentar standarda napisao Zdravko Špehar

 

N ° 116 / 23.01.2009

PRIJEVOD: Tim Taylor i Raymond Triquet.  Izmijenjen od strane Jennifer Mulholland 2007.

Porijeklo: Francuska

DATUM OBJAVE STANDARDA: 04.11.2008.

Uporaba: čuvanje , zaštita  i zastrašivanje.

FCI-Klasa: Grupa 2

Pinscher i Šnauceri - Molossoidne pasmine, švicarski planinski i pastirski psi.

Odjeljak 2.1 Molossoidne pasmine.

Bez radnog ispita.

 


 

KRATAK POVIJESNI PREGLED

Bordoška doga je jedna od najstarijih francuskih pasmina. Najvjerojatnije je nastala od pasa koji su prateči mnogobrojna plemena Alana (skupina nomadskih skitsko - sarmanskih plemena ) pohodili područja pra domovine Bordoških doga koje je Gaston Phebus grof od Foixa opisao u svojoj knjizi "Livre de Chasse" (Knjiga o lovu) a nazvao ih je Alan vautre. Za njh je u svojoj knjizi napisao " da ima ugriz jači od tri hrta".

Livre de Chasse (knjiga o lovu)

Riječ "dogue" pojavila se na kraju 14. stoljeća. Sredinom 19. stoljeća ovi drevni psi jedva da su bili poznati izvan regije Akvitanija (regija u Francuskoj). Korišteni su za lov na krupnu divljač (divlje svinje), za borbe sa drugim životinjama i psima, za čuvanje kuća i imanja, čuvanje stoke i kao pomoč mesarima. 1863. god. održana je prva izložba pasa u Parizu (Jardin d Acclimatation) i na toj izložbi prvi puta u povijesti ti psi izlagani su pod imenom Dogue de Bordeaux (Bordoška doga). Sudjelovala su tri različita tipa Bordoških doga a dijelile su se na regije iz kojih su dolazili, Pariški tip, Tulus tip i Bordeaux tip ( od kojeg je formiran izgled današnjih Bordoških doga). Tokom prvog i drugog svijetskog rata pasmina je jako uništena, gotovo da joj je prijetilo izumiranje, međutim, preživjela je i nezin novi uzlet počinje 1960.god.


 

1. standard ("Caractère des vrais dogues") u Pierre Megnin, Le Dogue de Bordeaux , 1896.

2. standard  J. Kunstler, Etude critique du Dogue de Bordeaux, Do 1910.

3.standard Raymond Triquet, u suradnji s Vet. Dr. Maurice Luquet, 1971.

4. standard preformuliran prema Jeruzalemu modelu (FCI) od strane Raymond Triquet, u suradnji s Philippe Serouil, Predsjednik francuskog Dogue de Bordeaux klub njegovog Odbora, 1993.

U zadnji standard dodane su izmjene 2007. u kojima su sudjelovali Raymond Triquet (počasni Predsjednik SADB), Sylviane Tompousky  (predsjednik SADB) i Philippe Sérouil (odbornik od SADB).

 


 

Opći izgled

Tipičan molossoid konkavnih linija, brahiocefalične glave. Bordoška doga je snažan pas, sa vrlo mišičavim tijelom ali pritom zadržavajući skladan opći izgled. Djeluje je kao da je blizu tla, udaljenost prsna kost–zemlja je nešto manja od dubine grudi. Nabijen, atletski građen i impozantan daje vrlo respektabilan izgled.

Komentar

Molossoid –  skupina pasa sa velikim i teškim glavama. Imaju  kratak,  mišičav i nabijen vrat. To su psi sa teškim kosturom i imaju veliku tjelesnu masu. Uzgajala su ih mnogobrojna plemena a najpoznatije  je Ilirsko pleme Molossus kojim je vladao Kralj Pir, Kasnije vladar Epira. On i njegovo pleme u to vrijeme obitavali su na području geografske i povijesne regije  Epir ( jugozapadna Europa, između  Grčke i Albanije).

Položaj Epirius

 

Definicija 'pas konkavnih linija' (ulegnutih linija) –glava je udubljena u predjelu spoja njuške i čela(naglašeni stop), to je pojačano udubljenjem između čeonih lukova. Gornja linija leđa lagano je udubljena  a donjom linijom dominiraju  duboko spuštena prsa i blago uvučen trbuh.

 

Brahiocefalična  glava –  lubanja je relativno široka i kratka (obično je širina najmanje 81% duljine glave). Kod Bordoške doge širina glave u odnosu na dužinu kreče se između 80,09% -95% (prosječno 85%-87%). Ako mjerimo od brade dobiti ćemo 1 – 2 cm u korist nosa što će produljiti njušku ali neće utjecati na očuvanje ukupnog omjera glave. Brahiocefalični psi često se povezuju sa hiperplaziom, odnosno skračivanjem gornje čeljusti u odnosu na donju, čime se formira tzv. predgriz.


Prilično blizu tla - ukoliko mjerimo visinu prsa u nivou grebena psa vidljivo je da je ona nešto veća nego razmak od prsa do zemlje. Te proporcije čvrsto određuju izgled Bordoške doge (pas nikako nema manju ili jednaku visinu prsa od visine razmaka od prsa  do tla).

Visina prsa A – B je veča od razmaka od tla do prsa C-D

 

Atletski građen i impozantan – širokih prsa, jakog, mišićavog, kratkog vrata, čvrstih mišićavih nogu.. Zbog tog opisa pas odaje dojam močnog nabildanog hrvača. Usvakom slučaju ako tome dodamo močnu, široku glavu i dojmljivo zubalo, Bordoška doga je pas koji izaziva poštovanje.


Proporcije

Dužina tijela, mjerena od točke ramena do točke stražnjice, je superiorna u odnosu na  visinu u grebenu, u omjeru 11/10.


Dubina prsa je više od polovice visine mjerene u greben.


Maksimalna duljina njuške je jednaka jednoj trećini duljine glave.


Minimalna duljina njuške je jednaka jednoj četvrtini duljine glave.


U mužjaka, opseg lubanje odgovara više ili manje visini grebena.


PONAŠANJE / TEMPERAMENT: Kao drevni pas za borbe, Bordoška doga  je nadarena za čuvanje, koje obavlja s oprezom i  velikom hrabrosti, ali bez agresivnosti.  Dobar pratitelj, vrlo privržen svom gospodaru i vrlo ljubazan. To je tih pas, uravnotežen i s visokim pragom tolerancije. Mužjaci obično imaju dominantan karakter.

Komentar

Impozantan pas, bez imalo straha, spremno brani svoje vlasnike i dom. Lavež koji pritom proizvodi (nikada ne laje bez razloga) dubok je i veoma glasan, djeluje zastrašujuče i opasno, ni u kojem slučaju ne želite uči u područje koje čuva, međutim kada su vlasnici prisutni njegova agresivnost nestaje i vrlo brzo postaje nezainteresiran za posjetitelje. Ipak osjeti li neugodnost ili strah vlasnika prisutan je uz njega i oprezan. U igri sa djecom je nježan i pažljiv, ne želi ih ozlijediti i sa veseljem se prepušta dječjim rukama. Bordoška doga nije pas koji će jedva dočekati drugog psa da bi ga napao, naprotiv, pravit će se kao da ga ne zanima a u koliko je napadnut od strane drugog psa probati će izbjeći sukob i tek kada više ne može izbjeći sukob kreče u napad. Koristi se svojom težinom i veličinom tijela, ruši protivnika pod sebe ( pritom se ne koristi zubima) a tek kada se uvjeri da ga protivnik neće dalje napadati pustiti će ga da se digne. Vrlo rijetko koriste zube za obranu a kada ih koriste rane su velike i teške. Dobro se slaže sa drugim životinjama. Ženke Bordoške doge su privržene obitelji, nježnije su i vole se maziti. Mužjaci su nešto veći i dominantniji. Oni  žive za svoju obitelja ali pokazuju manje emocija.

Diskfalifikacijska pogreška

Pretjerana agresivnost ili plahost. Smatram da je plahi pas daleko opasniji i nepovoljniji aspekt. Ako uzmemo u obzir da plahi pas pokazuje znakove plahosti stalno i da ne možete biti sigurni kako će postupiti i koliki će razmjeri štete za njega i okolinu nastati, mišljenje je da takve jedinke nikako ne smiju ući u uzgoj. Uzroci plahosti mogu biti genetika, loša socijalizacija psa, slab ili nikakav kontakt sa drugim životinjama i psima izvan uzgajivačnice, nedosljednost vlasnika, te zlostavljane psa. Pretjerana agresivnost, ukoliko nije nastala iz nepovjerenja i straha, jer obično je agresivnost reakcija i obrana od straha, a nije se uspjela ublažiti tokom odrastanja i odgoja mogla bi biti nasljedna. Kod Bordoške doge agresivnost nikako nije poželjna i ne treba je poticati. Ukoliko pas zalaje ili zareži, na neku pojavu ili postupak koji je došao iz okoline to nije pretjerana agresivnost već normalna reakcija. Pretjerano opasan pas je jedinka koja ne najavljuje napad, ne razlikuje vlasnika od prijetnje i napada sve što joj dođe u dohvat zubiju a pritom ju je jako teško odvojiti od plijena.

 

GLAVA: velika, kutna, široka a kratka, trapez kada gledamo odozgo i od naprijed.

 

Uzdužne osi lubanje i nosa su konvergentne (prema naprijed).

 

Glava je izbrazdana simetričnim naborima sa svake strane središnjeg utora. Ovi duboki nabori kože su mobilni, i ovise o tome dali je pas na oprezu ili ne.

 

Bora koja se pruža od unutarnjeg kuta oka na kut usana je tipična. Bora koja se pruža od vanjskog kuta oka bilo prema kutu usana ili podvoljku trebala bi biti diskretana, ako je prisutna.

 

Komentar

Prepoznatljivost Bordoške doge vezana je uz veliku, široku, i kratku glavu. Standard  traži da glava bude u skladu sa tijelom psa. Prevelika glava opterečuje vratne kralješke i leđni dio kralježnice. Smanjuje funkcionalne i manevarske sposobnosti psa, općenito stvara probleme. Glava ne smije biti ni previše mala niti previše uska i dugačka. Mora imati dobro izražen stop i ne smije imati duboko utisnutu njušku prema očima, zadebljanja masne naslage, kože (nabora) ispod očiju. Bordoška doga nije Engleski buldog i takva glava nije tipična za pasminu. Čelo na dva dijela dijeli središnji utor koji je dubok na samom početku (kod stopa) a prema kraju glave on je sve plići i zatim se gubi. Sa obje strane središnjeg utora nalaze se dobro izraženi pokretni simetrični nabori. Bitno je da su svi nabori pokretni jer se na taj način zadržava njihov prozračnost a time i suhoća u naboru. Ukoliko nabor nije pokretan u njemu se skuplja prašina, postaju vlažni, zaudaraju, mogu se inficirati. Tipičan nabor za pasminu je nabor koji se spušta od unutarnjeg kuta oka  prema rubu usne. Ako pratimo tu boru vidjeti čemo da ima i nastavak prema gore, koji se pruža od unutarnjeg kuta očiju, polukružno sa obje strane središnjeg utora do iznad oka.Ukoliko pas ima nabor koji se spušta od vanjskog kuta oka prema rubu usana ta bora ne bi trebala biti previše izražena. To je osobina Napuljskog mastifa. Položaj nabora više je istaknut kada je pas zainteresiran za nešto, tada se nabori skupe i samim time još više istaknu i upotpune izgled glave.  Kada gledamo glavu od naprijed ima oblik trapeza koji je vidljiv širom stranom kod potiljka a užom stranom na vrhu njuške. Nosna linija je lagano ulegnuta, ukrašena širokim plitkim naborima i spaja se sa čelom pod kutom od  95 - 100 stupnjeva tvoreći dobro izraženi stop. Kod dobro formirane glave nosna linija se zamišljenom linijom spaja na vrhu nosa sa čeonom linijom. Time se postavljaju strogi parametri dužine njuške, da njuška nije previše duga ili previše kratka. Tim oblikom njuške stvara se tipičnost za izgled glave Bordoške doge.

Ozbiljna greška:

Neproporcijalna glava (premala ili pretjerano velika glava). Početkom 20. stoljeća Bordošku dogu karakrerizirala je nevjerojatno velika glava u odnosu na tijelo psa. Takva glava opterečivala je vratni dio kralježnice i zbog svoje težine ometala je psa u obavljanju njegovih svakodnevnih funkcija. Tokom proteklog stoljeća utvrđeno je da bi glava trebala ipak biti u skladu sa tijelom psa pa je ta promjena unesena u zadnji standard. Mala glava nikada nije bila karakteristika Bordoške doge i u svim standardima je sankcionirana.

 

Lubanja

Lubanja- Kod mužjaka opseg lubanje izmjeren na razini njegove najveće širine odgovara otprilike visini u grebenu. Kod ženke taj omjer može biti nešto manji.

 

Komentar

Zbog dozvoljene razlike u visini pasa jasno je da jedinstven obujam lubanje nije pravo mjerilo. Zbog toga je definirano da obujam lubanje odgovara , otprilike, visini psa u grebenu. Takvim mjerenjem dobijen je idealan omijer bez obzira dali je pas nešto niži ili nešto viši. Ženke u svim pasminama pasa su nešto sitnije građe pa samim time i ti omjeri su nešto manji. Opseg lubanje kod Bordoške doge mjeri se u najširoj točci (to je mjesto gdje počinje prednji rub uha) i uz neznatna odstupanja trebao bi odgovarati visini psa u grebenu (određen je gornjim rubom lopatice koja lagano nadvisuje leđnu kralježnicu

 

U razvoju oblika i volumena vrlo važnu ulogu ima razvoj temporalnih kostiju, supraorbitalnih lukova, zigomatičnih lukova i razmak između grana donje čeljusti. Gornje području lubanje je lagano konveksno s jedne strane na drugu. Frontalni žlijeb je duboki i sve plići prema stražnjem kraju glave.

Komentar

Oblik i veličina glave rezultat je uspjeha razvoja temporalne kosti (masivna kost koja se nalazi na bazi lubanje, supraorbitalnih lukova  lukovi koji tvore rub kostiju iznad očne šupljine), zigomatičnih lukova  jagodična kost, kost lica) i širine kostiju donje vilice. Na razvoj tih djelova glave ne možemo utjecati , to je genetika. Kod samog odabira jedinki za uzgoj trebalo bi obratiti više pozornosti na stupanj razvoja tih kostiju. Kruta hrana, mišično meso, igračke za pse od bivolje kože , pridonjeti će razvoju mišića za žvakanje i  mišića vilice što bi moglo pridonijeti razvoju kostiju glave. Velike količine D vitamina i kalcija mogu napraviti štetu i dovesti do ranijeg okoštavanja spojeva kostiju glave a sa obzirom na dužinu razvoja Bordoške doge to može biti presudno za uspjeh razvoja  i veličinu glave. Gornje područje lubanje je blago zaobljeno sa jedne strane na drugu. Središnjo udubljenje ( frontalni žljeb) započinje od samog korjena nosa i učestvuje u razvoju stopa, u nastavku se smanjuje i nestaje u gornjem području lubanje.

Ozbiljna greška

Hipertipična glava buldoga (ravna lubanja, njuška je manje od četvrtine ukupne dužine glave). Ne tipična glava sa njuškom koja je previše kratka, krača od 1/4 dužine glave. Nos je utisnut duboko prema očima i lagano nagnut unatrag, prednja linija lubanje je suviše ravna. Takva glava nije tipična za pasminu pa je nikako ne treba koristiti u uzgoju

Diskfalifikacijska pogreška

duga, uska glava sa slabo izraženim stopom, njuška duža od trećine ukupne dužine glave (netipična glava). Osnovna karakteristika Bordoške doge je brahiocefalična glava, ( lubanja je relativno široka i kratka sa dobro izraženim stopom ). Ukoliko je glava uska sa slabo izraženim stopom i njuškom koja je duža od 1/3 glave nikako ne odgovara pasminskim karakteristikama.

 

Čelo - dominira licem,ali ga ne prelazi. Ipak ono je još uvijek šire nego više.

 

Komentar

Čelo je, gledano od naprijed, široko i nisko. Iako je stop oštar čelo se ne nadvija nad lice.  Frontalni žljeb ga dijeli na dva blago zaobljena dijela. Od unutarnjeg ruba oka prema gore, uz središnje udubljenje, pa polukružno prateći gornju liniju supraorbitalnih lukova, ( još više je ističući),  pruža se tipičan nabor. Pored tog iz središnjeg udubljenja (od stopa) kreću nabori  koji se pružaju na glavu. Nabori su simetrični sa obje strane frontalnog žlijeba.

 

Stop:  Vrlo izražen, gotovo tvoreći pravi kut s njuškom (95 ° do 100 °).

 

Komentar

Dobro vidljiv, središnji je dio glave psa. Mora biti izražen i ukoliko ga nema tvori netipčan izgled glave Bordoške doge. Uz njegov nedostatak usko je povezana dužina njuške (previše duga njuška), širina glave (uska glava) pa i nedostatak predgriza.

 

Predio lica:

Nos - Širok, sa dobro otvorenim nosnicama, dobro pigmentiran prema boji maske. Izvrnuti nos dopušten, ali ne ako je uvučen prema očima.

Komentar

Nosni otvori nikako ne smiju biti suženi. Na taj način psu se ograničava količina zraka koju može udahnuti i izdahnuti. Posebno je opterečenje za psa kod bržeg kretanja te visokih temperatura zraka i hladnoče. Dobro otvoren nosni otvor filtrira zrak koji pas udiše. Putem kapilara koje se nalaze ispod nosne sluznice usklađuje temperaturu zraka tako da zrak koji dolazi u pluća nije  previše hladan ili vruć te da nebi tako izazvao temperaturni šok. Pigmentacija je uvjetovana bojom maske, (crna ili smeđa). U svakom slučaju nisu dozvoljene točke ili povezana ne pigmentirana područja na nosu. Nos nagnut unatrag je dozvoljen ali ni u kom slučaju nebi smio biti utisnut ili uvučen prema očima, unatrag (nos Engleskog buldoga). U povijesti se smatralo da takav nos omogučava psu koji drži lovinu ili protivnika, lakše disanje, međutim danas znamo da to nije tako.

Greška

Sužene nosnice koje ne propuštaju dovoljnu količinu zraka, nosnice koje nisu pigmentirane u skladu sa bojom maske psa.

 

Njuška - Snažna, široka, debela, ali ne i mesnata ispod očiju, a kratka, gornji profil vrlo blago udubljen  s umjereno vidljivim naborima. Širina njuške jedva se smanjuje prema vrhu njuške, gledano odozgo ima oblik kvadrata.

 

Komentar

Njuška Bordoške doge je debela i puna, sa mesnatim ne previše opuštenim usnicama. Kratka, lagano je ulegnuta u njezinom središnjom dijelu i ukrašena  umjerenim a opet dobro vidljivim naborima. Široka u svom početku,gdje se spaja sa kostima lica, nema masnih, mesnatih nabora ispod očiju kao Engleski buldog. Na samom vrhu njuška je tek malo sužena (naglo završava).  Gledano odozgo ima oblik kvadrata, što znači da je jednako dugačka kao i široka.

Ozbiljna greška

Natečeni nabori (okrugli) iza nosa . Veliki nabori oko glave. To je karakteristika Engleskog buldoga, veliki mesnati nabor koji se nalazi na samom početku njuške, ispod očiju psa. Može dijelom zaklanjati dio oka. Bordoška doga ima nabore koji su na njušci dobro vidljivi a opet plitki i pokretni. Veliki nabori koji se pružaju oko lubanje više su karakteristika Napuljskog mastifaili Koreanskog mastifa i govore o prekomjernoj količini kože na području lubanje.

 

U odnosu prema gornjem dijelu lubanje, linija njuške čini vrlo tupi kut prema gore. Kad je glava vodoravno vrh njuške, skračen, debeo i širok u bazi, nalazi se na vrhu vertikalne tangente na prednjem dijelu nosa. Njezin je opseg gotovo dvije trećine glave. Duljina varira između jedne trećine i najmanje jedne četvrtine ukupne dužine glave, mjereno od nosa do tjemene kosti. Navedene granice (maksimalno jedna trećina i najmanje jedna četvrtina ukupne dužine glave) su dopuštene ali idealnu dužinu njuške treba tražiti između tih dimenzija.

Komentar

Dobro izražen stop (95 – 100 stupnjeva) spoj je nosa i čela. Idealni standard traži da se zamišljena linija koja se spušta sa ravnine lubanje i linija nosa , spoje na samom vrhu nosa. To bi bilo idealna dužina njuške. Ukoliko je njuška duža  linija će presječi liniju njuške unutar njuške a ako je njuška krača točka spajanja nalaziti će se daleko ispred njuške. U slučaju da je linija njuške spuštena može se dogoditi da se linije nikada ne spoje. Široka i jaka njuška čini dvije trečine opsega glave. Dužina njuške ne bi smjela nikako biti veča od 1/3 ili krača od 1/4 ukupne dužine glave.

Diskfalifikacijska pogreška

Njuška paralelno s gornjom linijom lubanje ili spušteni nos (Rimski nos). U koliko je nos zbog slabo izraženog stopa  nagnut svojim vrhom prema dole ili je gornja linija glave previše ravna linije će biti paralelne.

 

Čeljusti - Čeljust snažna i široka. Predgriz (sa isturenom donjom vilicom je karakteristika  pasmine) stražnji dio donjih sjekutića je napred i nije u dodiru sa  prednjom stranom gornjih sjekutića.

Komentar

Prognatizam (predgriz- donja vilica  duža od gornje) Obavezan je kod Bordoške doge. U ranijim standardima bila je napomena da  minimalni razmak između sjekutića mora biti minimalno 5 mm. Sada standard ne postavlja  dimenzije minimalnog razmaka, već zahtjeva da sjekutići donje vilice svojom unutarnjom stranom ne dodiruju prednju stranu gornjih sjekutića.U najranijoj dobi, poslije rođenja, štenci nemaju izražen prognatizam, tek u dobi od šest tjedana kada štenad počne koristiti mliječne zube i razvijati mišiće za žvakanje vidljiva je nešto duža donja vilica.

 

Donja čeljust je zakrivljena prema gore. Brada je dobro označena i ne preklapa  gornju usnu niti je gornja usna pretjerano pokriva.

Komentar

Donja vilica (mandibula) uzlazno je zakrivljena prema naprijed. Da bismo shvatili tu zakrivljenost moramo shvatiti obilježja prognatizma. Riječ gnath znači čeljust, riječ pro znači ispred (ispred čeljusti). Uzrok prognatizma je usporeni rast gornje čeljusti, dok mandibula  (donja čeljust) normalno nastavlja svoj razvoj.Tokom vremena vjerojatno je došlo do mutacija, prilagodbe donje vilice. Primjer prognatizma u ljudskoj anatomiji su obitelji Habsburgovaca. Zbog čestih brakova u najbližem krvnom srodstvu problem prognatizma bio je veoma izražen. Kod ravne donje vilice velika je mogučnost da će donja vilica biti znatno duža od gornje čeljusti. Sjekutiči će zbog toga biti izvrnuti prema napred a samim tima pas neče moći usitnjavati hranu niti čvrsto držati plijen. Pri svakom zagrizu pas će zabijati zube gornje čeljusti u meso desni donje vilice i na taj način se ozljeđivati. Vilica ne smije biti zakrivljena poput vilice Engleskog buldoga. Donja vilica Bordoške doge zakrivljena je prema gore i završava tek nešto ispred gornje čeljusti. Brada je močna i jaka dobro vidljiva, zbog predgriza nešto malo može preklapati donji rub gornje usnice. Ukoliko je predgriz velik taj preklop će biti veči što nije dozvoljeno. Gornja usna se spušta preko brade ali je pretjerano ne sakriva.

Ozbiljna greška

Značajno bočno odstupanje donje čeljusti. Ukoliko je vidljivo pomicanje donje vilice u odnosu na gornju čeljust u stranu. Najbolje je vidljivo ukoliko pogledamo donje sjekutiće i usporedimo ih sa položajem sjekutića gornje čeljusti. Sjekutići donje čeljusti biti će bliži očnjacima gornje čeljusti na stranu prisutne devijacije. Razmak sjekutića donje vilice i sjekutića gornje čeljusti biti će otprilike paralelan.

Diskfalifikacijska pogreška

Iskrivljena čeljust.

Vidljivo je pomicanje donje vilice u odnosu na gornju čeljust u stranu ali vidljivo je i zakretanje ( torzija ) donje vilice. Kada pogledamo sjekutiće donje vilice u odnosu na sjekutiće gornje čeljusti može se uočiti da sjekutići donje vilice osim što su jednom stranom više približeni očnjacima gornje čeljusti nisu paralelni sa gornjim sjekutićima ( jednom stranom su više odmaknuti nego drugom). Može se vidjeti, kada se gleda od napred, da sjekutići nisu u istom nivou već je jedna strana sjekutića niža od druge strane.

 

Zubi - Snažni, osobito očnjaci. Donji očnjaci dobro razmaknuti i blago zakrivljeni .Sjekutići dobro usklađeni osobito u donjoj vilici gdje čine vidljivu ravnu crtu.

Komentar

Za pravilan i dobar razvoj i raspored zuba neophodna je dobro razvijena, široka vilica. Donji očnjaci su široki u korjenu blago zakrivljeni prema unatrag i elastični tako da ne pucaju. Široko postavljeni da bi osigurali površinu ugriza i zaštitili sjekutiče, zakrivljeni , da im ono što zagrizu ne može tako lako pobječi iz usta. Široka vilica osigurati će dovoljno mjesta za pravocrtni niz koji će formirati sjekutiči. Oni su okomiti na vilicu i paralelni za sjekutićima gornje čeljusti. Ukoliko je vilica uska sjekutići neče imati dovoljno mjesta pa će biti zbijeni jedni na druge i raštrkani.

Ozbiljna greška

Sjekutići stalno vidljivi kada su usta zatvorena. Ako je donja vilica previše duga , gornja usnica neće moći prekriti zube pa će oni biti stalno vidljivi. Tome će vjerojatno pomoći i nagib zubi prema naprijed što je jedna od osobina previše ravne vilice.

Ozbiljna greška

Vrlo mali sjekutić, nejednako postavljeni Dosta ćesta greška, osobito kod pas sa suviše uskom vilicom. Tokom odrastanja psa zbog največim dijelom genetike, vilica ne dobije dovoljnu širinu, sjekutići  zbog toga ne mogu postiči pravocrtan izgled , pa se zbijaju jedni na druge. Usljed tog zbijanja pomiću se prema napred ili nazad pa poprimaju izgled kao da su razbacani u nepravilnom nizu, ( plotasto zubalo ) Iz istog razloga sjekutići ne mogu postići svoju punu veličinu

 

Diskfalifikacijska pogreška

Pas nema predgriz. Osobina pasmine je predgriz.Ukoliko nije prisutan pas ne ispunjava osnovne karakteristike za pasminu. Kod bordoške doge nije dozvoljen podgriz, škarasto zubalo, klještasto zubalo.

 

Diskfalifikacijska pogreška

Očnjacima stalno vidljivi kada su usta zatvorena. Pretjerano duga vilica pa su očnjaci zbog toga znatno odmaknuti od gornjih sjekutića a samim time usnice ih ne mogu prekriti već padaju iza njih.


Diskfalifikacijska pogreška

Jezik stalno visi van, (kada su usta zatvorena).) Posljedica je deformacija čeljusti (torzije čeljusti) . Jezik je bez obzira o situaciji u kojoj se pas nalazi stalno vidljiv a usta su zatvorena. Jezik može visiti sa strane usta ili sa prednje strane, bez obzira o tome gdje visi radi se o teškom hendikepu psa.

 

Usne - Gornja usna debela, umjereno opuštena, povučena unazad. Gledano iz profila pokazuje zaobljenu donju liniju. Usne pokrivaju donju čeljust sa strane. Na prednjem rubu gornje usne u kontaktu su sa donjim usnama,  zatim se spuštaju na obje strane pritom tvoreči široko obrnuto slovo V .

Komentar

Gledano o napred, spuštaju se s obije strane brade pritom tvoreči izgled obrnutog slova V koje je u užem gornjem dijelu blago zaobljen a prema donjem kraju otvoren. Ne smije previše skrivati bradu. Ukoliko je donja vilica pretjerano uska taj oblik obrnutog slova V biti će oštar, (Napuljski mastif), ako je brada previše zaobljena prema unutra i preveliki predgriz prednji dio usnica imati će oblik obrnutog slova U (Engleski buldog). Gledano iz profila , donja linija usnice je zaobljena sa tendencijom zatezanja prema zadnjem kraju glave. Iako su debele usnice nisu krute niti previše duge ( pas ih mora moči podiči kada reži ). Dobro pokrivaju donju vilicu i spuštajući se preko očnjaka donje vilice formiraju tipičan izgled vrha njuške Bordoške doge.

 

Obrazi - Istaknuti, zbog jakog razvoja  mišića

Komentar

Obrazi su jako istaknuti zbog jako razvijenih mišića za žvakanje. Pasminu karakterizira izuzetno velika snaga mišića za žvakanje koji u kombinaciji sa širokim jakim zubima i relativno kratkom njuškom, mogu zdrobiti i kosti koje drugi psi ne mogu.

 

Oči – Ovalne, široko razmaknute. Prostor između unutarnjih uglova očiju približno je jednak dvostrukoj duljini oka (otvorene oči). Iskren izraz. Treči kapak ne smije biti vidljiv.

Komentar

Oči su ovalne ( očima daju oblik kapci, koliko i kako se otvaraju. Kod Engleskog buldoga oči su okrugle), široko su postavljene, razmak između očiju jednak je dvostrukoj duljini oka. Pas ima iskren izraz očiju. Treči kapak ne bi trebao biti vidljiv,(ima funkciju uklanjanja prljavštine i prašine sa oka, preko njega se podmazuje oko. Na treči kapak, ligamentom koji su spojeni na kost koja okružuje oko spojena je jedna od dvije suzne žlijezd). Koža na donjem kapku ne bi smjela biti previše opuštena (da se vidi sluznica) niti previše zategnuta da ograničava i ozljeđuje oko.

 

Boja -  kestenjaste do tamnosmeđe za psa s crnom maskom, svjetlije boje se toleriraju ali nisu poželjne kod pasa sa smeđom maskom i pasa bez maske.

Komentar

Kod psa sa crnom maskom boja očiju je boje lješnjaka ili kestena u svakom slučaju je tamnija nego kod pasa smeđe maske. Njihova boja varira od boje jantara pa prema svjetlijim nijansama koje nisu poželjne. Kod štenaca Bordoške doge možemo vidjeti svijetlo plave oči, to je dozvoljeno prvih par mjeseci njihovog života u nastavku ta će se boja promijeniti u standardnu boju očiju Bordoške doge.

Diskfalifikacijska pogreška

Plave oči, izbuljene oči. Oči plave boje nisu dozvoljene kod gotovo svih pasmina pasa. Izuzeci su psi kod kojih su to pasminske osobine. Kod Bordoške doge štenad do starosti pet mjeseci mogu imati modro plave oći ,kasnije te oči postepeno poprime standardnu boju. To je dosta rijetko kod pasa sa crnom maskom ali zato je učestalo kod pasa sa smeđom ili crvenom maskom.  Oči koje su previše istaknute prema napred a pri tome i okrugle izgledaju izbuljeno i nisu dozvoljene

 

Uši - Relativno male, malo tamnije boje od boje krzna. U bazi prednji rub uha blago je podignut. Uši moraju padati, ali ne smiju mlitavo visiti, prednja strana uha položena je na obraz kada je povečana pozornost psa. Vrh uha je blago zaobljen, ne smiju se pružati dalje od očiju. Postavljene su prilično visoko, na razini gornje linije lubanje, čime dodatno naglašavaju njezinu širinu.

 

Komentar

Relativno male , ne velike kao uši Napuljskog mastifa a opet nisu ni kratke. Donji rub uha, kada ga lagano povučemo prema naprijed, dodiruje vanjski rub oka, ukoliko premašuje oko uho je previše dugo. Blago su zaobljene u donjem dijelu i  nešto su tamnije od boje krzna psa.  Kod pasa sa crnom maskom rubovi i donji dio ušiju mogu biti malo tamniji , sjenčani. Visoko su postavljene u ravnini gornje linije lubanje. Prednji rub uha na bazi lubanje malo je podignut od glave, uši su čvrste, nisu mlitave ( pas ih može pomicat ) Dobro prianjaju uz obraz. Ukoliko je izazvana pažnja psa, uši se još malo povlače na vrh glave, prednji rub uha naliježe na obraz a zadnji rub uha  malo se odmiče od glave . Tako postavljene uši ostavljaju dojam još veče glave.

Greška

Suviše male uši koje su kod povečane pažnje psa zbog nedovoljne mase previsoko podignute.

 

VRAT - Vrlo jak, stnažan, gotovo cilindrični. Koža je podatna, obilna i opuštena. U prosjeku njegov opseg gotovo je jednak opsegu glave. Od glave je odvojen blago naglašenom, zaobljenom poprječnom brazdom. Gornja linija vrata blago je konveksana. Dobro definiran podbradak počinje u predjelu prednje strane grla, tvori nabore na prsima, bez pretjerane opuštenosti. Vrat je vrlo širok u bazi i bez vidljivog prelaza spaja se sa ramenima.

Komentar

Jak, snažan, gotovo cilindričan a opet nije previše kratak. Sastoji se od 7 vratnih kralješaka, prvi koji se spaja na lubanju zove se atlas a sljedeči kralješak sa suprotne strane je axis. Funkcija tih dvaju kralješaka je olakšavanje gibanja glave. Dužina vrata ovisi o širini kralježaka. Vrlo mišičav, svojom snagom i pokretljivošču uz izgled prsa i ramena, sa kojima se neprimjetno spaja, odaje izgled snažnog atlete. Ima izgled trapeza sa užom stranom kod glave gdje je od glave odvojen zaobljenom, poprječnom brazdom, a širim stranom trapeza u ramenima. Gornja linija vrata blago je zakrivljena. Koža je mekana, obilna i opuštena. Podbradak se od prednje strane grla spušta prema prsima gdje tvori nabore koji nisu previše opušteni.

 

TIJELO

Gornja linija – dobro razvijena


Komentar

Linija je blago udubljena (konkavna). Gornja linija leđa Bordoške doge nikada nije ravna ili spuštena prema natrag (kao Njemački ovčar), ali ne smije biti niti konveksna (zaobljena prema gore , kao kod Ruskog hrta Borzoja) to nikako ne odgovara definiciji Bordoške doge , pas konkavnih linija. Gornju liniju tvori 7 vratnih kralješaka, 13 prsnih kralježaka koji s rebrima i prsnom kosti oblikuju prsni koš, 7 slabinskih kralježaka koji učvršćuju slabinsko područje i pružaju nužnu stabilnost za prijenos lokomotorne snage stražnjih udova. Oni su pričvrsne točke trbušnih, leđnih i slabinskih mišića, te tako pomažu nositi organe utrobe. Slabinske kralješke nastavljaju 3 križna kralješka. Križni kralješci međusobno su srašteni u križnu kost. Okoštavanje i međusobno sraštavanje susjednih kralježaka nastupa u dobi od 1,5 god. psa. Na križnu kost nastavlja se repni dio kralježnice. Broj repnih kralješaka je različit, 20 do 23.

ozbiljna greška

Zaobljena leđa (konveksno). Bordoška doga ima konkavnu (udubljenu) gornju liniju leđa. To je osobina pasmine Ako su leđa konveksna  (čine luk kao kod Hrta) to je pogrešno.

 

Greben – dobro izražen.

 

Komentar

Oblikovan je gornjim rubom lopatice psa i nadvisuje leđne kralješke. Nalazi se u nivou početka prsnih kralježaka.

 

Leđa – široka i mišićava

Komentar

Čine ih 13 prsnih, 7 slabinskih kralježaka i 3 križna kralješka. U prednjem dijelu kod grebena široka, jaka, mišičava. Slabinski dio nešto uži ali izrazito mišičav i jak, blago nagnut prema naprijed. Nikada konveksnog oblika. Bitno je da slabinski dio leđa nije pretjerano dugačak jer nema drugih kostiju osim kralježnice koja nosi svu težinu utrobe. Uz to kod previše dugog slabinskog dijela pojavljuju se velika bočna kretanja tijela (valjanja) a samim time kretanje zadnjeg dijela tijela gubi svoju skladnost.

 

Sapi - Umjereno nagnut prema dolje do korijena repa.

Komentar

Sapi su mišićave i umjereno nagnute prema korijenu repa. Koštanu podlogu sapi čine zdjelica i križna kost, ujedno zdjelica sapima odrađuje položaj a križna kost siluetu. Kosti zdjelice mjesta su gdje su učvrščeni mišići koji prelaze preko sapi. Dobro oblikovana i jaka zdjelica nosač je mišića ali služi i kao poluga  za prijenos sile na križnu kost a zatim preko nje na cijelu kralježnicu. Položaj repa kako je usađen , visoko ili nisko, ovisi o nagibu križne kosti na koju se nastavljaju repni kralješci.

 

Prsa - Snažna, dugačka, duboka, široka, spuštena niže od laktova. Široka i moćnog pretprsja čija donja linija (između pazuha) je konveksna prema krajevima.

Komentar

Mišičava i snažna duboka. Dubina prsa mjeri se vertikalno, od grebena psa do prsne kosti. Kod bordoške doge ta dubina prsa veča je od razmaka između prsne kosti i tla. Prsa su spuštena ispod laktova psa čime se stvara dojam da je pas postavljen prilično nisko. Širina ramena i dobar položaj prsa daju psu izuzetnu stabilnost. Široko i moćno, konveksno zaobljeno prema krajevima  sa kožom koja tvori blage nabore predprsje je  dobro izraženo.

 

Rebra dobro spuštena i dobro zaobljena, ali ne u obliku bačve. Opseg prsnog koša treba biti 25 cm do 35 cm veći od visine u grebenu.

Komentar

Rebra moraju biti dobro zaobljena. Ne previše kao rebra u obliku bačve (Engleski buldog)  niti previšne ravna kao kod Bulmastifa. Visoki psi pokazuju tendenciju slabo zaobljenih rebara dok je puno pravilniji oblik rebara kod srednje visokih pasa. Zaobljenost rebara dobro je vidljiva od napred na prsnom košu , ukoliko rebra nisu dobro zaobljena, psu će na prsima nedostajati mišića,(prsa su konkavna) uvučena, nisu dovoljno duboka , (ne spuštaju se ispod laktova). Opseg prsiju mjeren u nivou greben- prsna kost veči je od visine psa u grebenu za 25-35 cm. Pas ima 9 pravih i 4 lažna rebra. Dorzalno se uzglobljuju s kralješcima, a ventralno se hrskavični dio veže za grudnu kost (prava nosilna rebra)  ili se hrskavični dio veže za hrskavicu susjednog rebra (lažna, dišna rebra). Lažna rebra tako oblikuju rebreni luk. Ta rebra mogu završavati i slobodno u trbušnoj stijenci, ne vežući se za hrskavicu susjednog rebra pa ih zovemo lebdeća, plutajuća rebra. Broj pari rebara jednak je broju prsnih kralješaka.

 

Donja linija i trbuh – zakrivljena linija od duboko spuštenih prsa pa prema uvučenom čvrstom trbuhu, koji niti previše visi niti je previše uvučen.


Komentar

Zakrivljena linija koja kreče od duboko spuštenih jakih prsa a zatim se penje prema srednje uvučenom trbuhu. Kod starijih ženki ili ženki koje su imale štence koža na donjem dijelu prsa i trbuhu može biti nešto opuštenija.

 

Rep -  vrlo debeo u bazi. Njegov kraj po mogućnosti dopire do skočnog zgloba ali ne ide ispod. Nošen nisko, nikada slomljen ili zakrivljen ali fleksibilan.Viseči kada je pas u mirovanju, kada je pas u pokretu podiže se na 90 °- 120 ° bez savijanja preko leđa ili motanja repa.

Komentar

Vrlo debeo u svom početku spušta se do skočnog zgloba, podatan, u mirovanju rep je spušten. Kod je pas uzbuđen rep se podiže u ravninu leđa ili tek neznatno više (90 °- 120 °). Nikada nije podignut okomito ili nadvijen nad leđa psa. Ne smije biti smotan ili savijen na stranu. Ukoliko na repu postoje kralješci koji su međusobno u ravnini srasli (manifestira se kao zadebljanje) ili su kralješci srasli nepravilno (kao da je rep slomljen) ili je rep u gornjem dijelu krut i malo savijen (kao polu ispruženo koljeno) to je kao i rep koji nedostaje ili previše kratki rep pogreška.

Ozbiljna greška

Repni kralješci spojeni ali bez devijacije Kada su dva kralješka srasla zajedno ali ne postoji pomak na stranu. Bordoška doga ima fleksibilan rep i svako srastanje kralježaka umanjiti će pokretljivost repa. Pogreška koja se najčešće pojavljuje nekoliko centimetara od početka repa. Rep prati stražnju liniju buteva ali je u tom gornjem dijelu krut  (kao blago savinuto koljeno). Kada pas podigne rep u ravninu leđne linije, na mjestu sraslih kralježaka biti će vidljiv blagi luk. Ne mora postojati zadebljanje na repu.

( Diskfalifikacijska pogreška )

Zadebljani  rep, bočno savijen rep ili uvijeni rep (rep u obliku vadičepa ili slomljen), atrofirani rep Vrlo teška pogreška , genetski uzrokovana i nasljedna. Usljed srastanja dva ili više kralježaka stvaraju se okoštana zadebljanja na spojevima između kralježaka. Manifestiraju se kao zadebljanja na repu. Ako  prilikom tog srastanja kralježaka postoji pomak jednog ili više kralježaka na stranu to se manifestira kao slomljeni rep. Obično su takvi repovi nešto kraći. Postoji mogučnost višestrukog srastanja kralježaka sa pomakom u stranu koje se manifestira izgledom vadičepa i može biti skroz kratak kao rep Engleskog buldoga.Takav oblik repa ima tennziju urastanja u meso stražnjice i može izazvati višestruke zdravstvene probleme. Atrofirani rep ili rep kojega gotovo nema, još je jedna mana u konstituciji repa. Podignuti rep nošen iznad leđa ili rep koji je visoko nošen a pritom je smotan svojim vrhom prema korijenu repa. Bordoška doga nosi rep spušten do skočnog zgloba, ukoliko je rep stalno nagnut na jednu stranu to je greška.

 

UDOVI


Prednji udovi

Opći izgled - snažne kosti, noge su vrlo mišićave.

Komentar

Vidljive su snažne kosti nogu sa jako izraženi mišićima. Prednju nogu sačinjavaju lopatica, nadlaktična kost, podlaktične kosti, zapeščajne kosti, kosti pesti i prsti.

 

Ramena - Snažna, sa istaknutim mišićima. Nagib lopatice srednji (oko 45 ° u odnosu na horizontalnu), kut lopatice-nadlaktičnih artikulacije nešto je veči od 90 °.

Komentar

Vrlo snažna sa naglašenim mišićima, lopatica je mišićima čvrsto učvršćena za prsni koš. Nagib lopatice je srednji oko 45 ° u odnosu na horizontalnu, (to je osobina kraćih pasmina pasa), kut lopatice i nadlaktične kosti nešto je veći od 90 °. To je nešto viže zatvoreni kut od prosjeka (prosjek je 110° -120°).

 

Nadlaktice - Vrlo mišićave.

Komentar

Mišićave i jake, skladne sa ramenima. Proksimalno se uzglobljuje s lopaticom, a distalno s podlaktičnim kostima u lakatnom zglobu

 

Laktovi - U osi tijela, ni previše blizu prsnog koša, niti izbačeni.

Komentar

Nalaze se u ravnini tijela, pritom nisu previše blizu prsnog koša niti su izbačeni prema van. Ukoliko su laktovi previše pritisnuti na prsni koš podlaktica psa biti će iskrenuta prema van . Ako je suprotno podlaktice će biti jako zakrivljene prema unutra pa će i šape biti okrenute prema unutra.

 

Podlaktice - Gledano od naprijed ravna ili blago nagnute prema unutra tako da se približavaju središnjoj ravnini, posebno u pasa s vrlo širokim grudima. Gledano iz profila, podlaktica je vertikalna.

Komentar

Ukoliko gledamo iz profila podlaktica je okomita. Od napred gledano podlaktice su ravne ili blago donjim dijelom nagnute prema unutra,( prema središnjoj liniji psa ). Ta zakrivljenost posebno je izražena kod pasa sa jako širokim prsima. Treba je razlikovati od iskretanja podlaktice zbog previše izbačenih laktova. Kvaliteta  i snaga kostiju Bordoške doge  posebno je izražena na podlakticama koje su ujedno i jako mišićave

Metakarpus (došaplje) - Snažan. Gledano iz profila, u blagom padu. Gledano od naprijed ponekad malo prema van čime se kompenzira blagi nagib podlaktice prema unutra.

Komentar

Došaplje je snažno, blago spušteno prema napred, od napred ravno ili blago okrenuto prema van, čime se nadoknađuje blaga nagnutost podlaktica prema unutra.Takvim izgledom došaplje u potpunosti obavlja svoju funkciju, amortizira težinu i trenje između gornjih dijelova nogu i šapa prilikom hodanja. Kod izuzetno teških primjeraka Bordoških doga ili pasa kod kojih se u razvoju pojavljuje manjak minerala i vitamina, ili je došaplje previše dugačko moguće je da se došaplje pretjerano spusti (pa i do tla). U takvim slučajevima vidljivo je da je gornja linija psa u grebenu izuzetno spuštena u odnosu na zadnji kraj psa. Ukoliko je došaplje pretjerano kratko ili okomito to nije tipično za pasminu i samim time ni kretanje prednjih nogu nije u skladu sa standardom.

Diskfalifikacijska pogreška

Iskrivljene podlaktice i jako spušteno došaplje Podlaktice su donjim dijelom jako savijene prema središnjoj liniji psa. Podlaktice se gotovo spajaju u zglobovima. Pretjerano spušteno došaplje velika je pogreška. Remeti cijelu siluetu psa, razina gornje linije spušta se jako prema napred, prsa su još bliže zemlji, pas se ne može ispravno kretati i prilikom tog kretanja sam sebi nanosi ozljede. Pas je invalid. Kratko, okomito došaplje je mana.

 

Prednje šape – Jake. Prsti stisnuti, nokti zakrivljeni i jaki, jastučići dobro razvijeni i podatni. Usprkos svojoj težini Bordoška doga se jako dobro kreče na prstima.

Komentar

Jake, u skladu sa veličinom psa. Prsti su stisnuti, srednje duljine. Pas večim dijelom hoda na prstima (dobro stisnutim prstima oslanja se na tlo, pritom se prsti pod težinom ne šire i ne prenose previše težine na jastučić), prsti su  izuzetno pokretni a sa druge strane ukoliko pridržava hranu ili želi nešto iskopati pokazuju se jako čvrstima. Nokti su zakrivljeni i jaki. Trebalo bi posebno obratiti pozornost na njihovu dužinu. Previše dugi nokti mogu ozljediti psa ili dovesti do širenja a ponekad i izvrtanja prstiju. Jastučići su meki , dobro razvijeni i podatni.

Ozbiljna greška

Prednje šape okrenute prema unutra (čak i malo). Kada promatramo liniju prednje noge sa šapama Bordoške doge, možemo uočiti da je ona, spuštajuči se od podlaktica prema blago nagnutom došaplju i šapama blago okrenutim prema van, konkavna (blago udubljena) a to je osnovna karakteristika pasmine. Šape okrenute prema unutra mogu biti posljedica laktova koji su previše okrenuti prema van pa samim time i šape prate liniju noge i uvjetovano time okreču se prema unutra.

Ozbiljna greška

Prednje šape okrenute prema vani previše. Kod Bordoške doge dozvoljeno je blago okretanje šapa prema van (francuski stav). Ukoliko je to okretanje veliko ono bitno utječe na kretanje i izgled psa. Pas takvog izgleda prednjih nogu izgleda kao da vesla kada hoda, nema pravilan iskorak. Može biti posljedica genetike, loše prehrane u dobi odrastanja, prevelike težine psa , nedovoljnog kretanja i neodgovarajuće podloge na kojoj pas boravi.

 

Zadnji dio

Opći izgled – Snažne noge sa jakom koštanom strukturom, dobrih kuteva. Kad se promatra odostraga zadnjih nogu su paralelne i okomite na taj način daju dojam snage, iako stražnje noge nisu tako široke kao prednje noge.

 

Nadlaktica - Vrlo razvijena i jaka s vidljivim mišićima.

Komentar

Jake zadnje noge, izraženih snažnih kostiju i mišića. Daju snažan potisak i omogučuju stabilnost psu. Gledano odozada, noge su paralelne i okomite sa dobro izraženim kutevima. Zadnji kraj je nešto uži od prednjega sa nešto tanjim nogama nego što su prednje noge. Bedra su jaka i puna sa dobro razvijenim mišićima.

Ozbiljna greška

Ravna bedra Nedovoljno razvijena i  bedra sa slabo izraženim mišićima, ne mogu osigurati pravilno kretanje psa, slabo prenose impuls pokreta, pas izgleda kao da pazi (čuva) zadnji kraj, težina se prenosi na prednji kraj psa, glava je uvijek niže postavljena jer pas s njom održava ravnotežu. Zadnji kraj psa izgleda kao da ne odgovara svojom masom, prednjem djelu psa. Može biti posljedica displazije kuka ili slabe genetike.

 

Koljeno - U paralelnoj ravnini sa središnjom ravninom ili vrlo malo izvan ravnine.

Komentar

Koljeno Bordoške doge je, gledano odostraga, paralelno sa središnjom ravninom psa.Dozvoljeno je malo odstupanje od te ravnine prema van. Ukoliko su odstupanja veća zadnje noge više neće biti paralelne već će se skočni zglobovi zakrenuti prema središnjoj ravnini psa a samim time dobiti izgled slova X (kravlji stav).

Ozbiljna greška

Kravlji stav ili  stav nogu u obliku bačve. Posljedica su nepravilnog položaja koljena i skočnog zgloba. Ako je koljeno previše izbačeno prema van ,skočni zglobovi će se približiti središnjoj liniji psa X (kravlji stav). Suprotno, kada su koljena suviše utisnuta prema središnjoj liniji, skočni zglobovi su široko razmaknuti i prelaze vanjsku liniju tijela tvoreči oblik slova O (oblik bačve).U oba slučaja pas se otežano kreće, gega se.

 

 

Potkoljenica - Relativno kratka, mišićave, silazno niska.

Komentar

Potkoljenica je relativno kratka , jedva nešto duža od nadlaktične kosti, sa dobro izraženim mišićima, koso se spušta (u odnosu na podlogu), prema tlu.

 

Skočni zglob - Kratak, žilav, kut skočnog zgloba umjereno je otvoren.

Komentar

Skočni zglob kratak i suh, kut skočnog zgloba je malo otvoren (110°-120°).Ukoliko je kut skočnog zgloba previše otvoren on podiže sapi i rezultira ukočenim hodom. Pas izgleda kao da je jako nadgrađen.U suprotnom kada su kutevi skočnog zgloba previše zatvoreni , pas izgleda kao da je podvukao noge pod tjelo, sapi izgledaju jako strme ,šape su iskrenute prema van, skočni zglobovi vrlo blizu jedan drugoga ( kravlji stav ) pas se otežano kreče.

Ozbiljna greška

Kut skočnog zgloba previše otvoren (ravni kut). Ukoliko su kutevi previše otvoreni zadnje noge izgledaju duže ,samim time i mršavije, sapi se uzdižu pa tako pas izgleda jako nadgrađen a samim time i duži, butine izgledaju mršave, hod je grub i kompletno kretanje psa gubi tipičnost. Greška može biti reakcija na displaziju kukova (moguće je da je organizam da bi amortizirao nepravilnosti u kuku proizveo takav oblik kuteva skočnog zgloba). Primjeri ravnih kuteva skočnog zgloba mogu se nači kod pasmina Engleski buldog i Chow chow.

Ozbiljna greška

Kut skočnog zgloba previše zatvoren, pas stoji ispod sebe (ispod leđa). U tom slučaju pas ima podvučene noge pod sebe, leđna linija je jako zaobljena (konveksna), težina psa je prebačena na prednji kraj psa. Često je kod takvih pasa koljeno jače okrenuto prema van i vidljivo je približavanje skočnog zgloba središnjoj liniji (kravlji stav).

Diskfalifikacijska pogreška

Kut skočnog zgloba otvorene prema natrag (obrnuto od skočnog zgloba)

Ukoliko kut skočnog zgloba pređe 180°. Posljedica je kraće potkoljenice, zbog čega je pas prisiljen maksimalno ispružiti nogu, a ligamenti nemaju više dovoljnu čvrstoču pa dopuštaju skočnom zglobu da se prevrne prema napred. Uz kretanje zgloba prema napred moguča su i bočna kretanja ili labavost u zglobu. Predispozicija su previše otvoreni kutevi skočnog zgloba.

 

Došaplje ( stražnja strana ) - snažno, bez čaporaka.

Komentar

Došaplje je snažno , bez posebno izraženih mišića , više košćato, bez čaporka ( petog prsta )

 

Šape: Nešto duže od prednjih šapa, prsti čvrsto zbijeni.

Komentar

Malo duže nego prednje sa čvrsto zbijenim prstima nešto su uže nego šape prednjih nogu. Paralelne su sa središnjom linijom tijela ,vrlo rijetko mogu biti malo otvorene prema van ,(to ovisi o koljenu).

 

HOD / KRETANJE

Vrlo pokretno za jednog molossoida. Kada hoda  pokret slobodan i elastičan, blizu tla. Dobaro kretanje zadnjeg dijela tijela, dobar raspon kretanja prednjih nogu, pogotovo u kasu, što je preferirani hod. Kako kas ubrzava , glava ima tendenciju spuštanja, gornja linija naginje se prema napred, prednje noge približavaju se središnjoj ravnini tijela, dok stražnje dugim koracima dostižu prednje. Kratki galop sa vrlo izraženim okomitim kretanjem. Sposoban je za velika ubrzanja na kratkim udaljenostima, pritom je spušten nisko pri tlu.

Komentar

Bordoška doga je vrlo pokretna za jednog mastifa iako taj korak nije uvijek pretjerano elegantan. U hodu ne diže visoko noge niti ih pruža daleko ispred sebe ipak pokret je slobodan i mekan. Uravnoteženo i dobro kretanje zadnjeg kraja gdje snažne i mišićave noge stvaraju dobar potisak koji putem kratkih slabina i jakih leđa prenose na prednje noge karakteriziraju hod Bordoške doge (lagano ljuljanje u kukovima). U kasuto se smiruje, (inaće preferirani hod Bordoške doge). Kod prelaska iz hoda u kas pas lagano spušta glavu u ravninu leđne linije, kako bi olakšao opterečenje na zadnji kraj, cijela gornja linija se naginje prema napred, prednje noge imaju tendenciju približavanja prema središnjoj centralnoj liniji, prsa se, spuštaju prema tlu a stražnje noge produžuju iskorak tako da gotovo sustižu prednje. Kako brzina raste pas prelazi u kratki galop. Stražnje noge povečavaju potisak na način da s obije noge paralelno radi iskorak,  prednje ih sinhronizirano paralelno prate. Zbog velikog potiska zadnjih nogu pas radi skok i dočekuje se gotovo istovremeno na obije prednje noge. Izraženo je zbog skokova okomito kretanje. Bordoška doga je na kratkim rastojanjima izuzetno brza .U kretanju Bordoške doge uvijek je prisutno lagano ljuljanje zadnjeg kraja. Ono kreče iz kukova ne smije biti pretjerano a sliči kretanju hoda patke.

Ozbiljna greška

Ukočeno kretanje ili ozbiljno valjanje u zadnjem kraju. Ukočeno kretanje največim je dijelom posljedica suviše ravnih skočnih zglobova, dok je valjanje u zadnjem kraju posljedica pretjerano dugog slabinskog dijela leđa ili displazije kukova, te položaja laktova u odnosu na središnju liniju tijela psa . Previše duga gornja linija može povečati valjanje zadnjeg kraja.

Ozbiljna greška

Pretjerano kratkoća daha, hroptanje Ova stavka je dodana isključivo da bi zaštitila zdravlje Bordoške doge.Pretjerano hroptanje, več kod malih tjelesnih opterečenja ili glasno uvlačenje zraka te hvatanje daha  nikako nisu osobine zdravoga psa.

 

KOŽA -Debela i dovoljno slobodna, bez pretjeranih nabora.

Komentar

Koža je debela, opuštena ali ne pretjerano kao kod Napuljskog mastifa. Bogata je naborima posebno na glavi, međutimti nabori nisu pretjerano duboki, prozračni su i pokretni. Ostatak tijela ako izuzmemo podbradak nema nabora. Koža na vratu, leđima, prsima i slabinama je, pokretna na tijelu.U kombinaciji sa dlakom pruža dobru zaštitu od nižih temperatura.

 

KRZNO

DLAKA: Fina, kratka i mekana na dodir.

Komentar

Dlaka Bordoške doge je mekana, fina i kratka. Dužina ovisi o mjestu na tijelu gdje se nalazi, na licu , nogama i ušima je mekana i vrlo kratka ( 0,5 cm ). Na vratu, leđima, slabinama i sapima te butevima je duža ( oko 1,5 cm ). Dobro je položena po tijelu i usmjerena u smijeru pružanja linije tijela.

 

BOJA: jednobojan, u svim nijansama žuto-smeđe boje, od mahagonija do Isabelle. Dobra pigmentacija je poželjna. Ograničene bijele mrlje su dopuštene na prsima i na prstima.

Komentar

Dlaka Bordoške doge je jednobojna i na nju utječe pigment koji se zove pheomelanin. Dolazi u svim nijansama žuto smeđe boje , od boje mahagonija pa do svjetlo žute boje koju nazivamo isabela. Dozvoljene su manje bijele površine na prsima i prstima. Dobra pigmentacija je poželjna.

Ozbiljna greška

Bijelina na vrhu repa, ili na prednjem dijelu prednjih nogu, bjelina iznad Karpa (zgloba) i Tarsusa (skočnog zgloba) , ili bijelina bez prekida, na prednjem dijelu tijela od pretprsja do grla. Poželjno je što manje bjeline kod Bordoške doge , ukoliko je već prisutna na nogama poželjno je da se ogranići na područje prsiju. Isto tako, bjelo pdručje na prsima trebalo bi pokrivati što manje područje . Ukoliko bjelina prekriva cijela prsa to je pogreška. Moguće je da se bijele dlake pojave kod štenaca na vrhu repa ili čelu ,najvjerojatnije će nestati u toku odrastanja ali takve jedinke ukoliko su korištene u daljnjem uzgoju treba imati pod strogim nadzorom zbog mogučnosti prenošenja bjelina na potomstvo.


Diskfalifikacijska pogreška

 

Bijelina na glavi ili tijelu, bilo koje druga boja dlake osim žuto smeđe (tamnije ili svjetlije), a posebno tigrasta boja ili tamno smeđa koju nazivamo čokoladna (sve dlake su tamno smeđe). Bordoška doga dolazi isključivo u jednoj boji, žuto smeđoj (od boje mahagonija do boje Isabele(svjetlo žuta) i nikakve druge boje nisu dozvoljene. Vrlo rijetko zbog genetskih malformacija moguče je da se pojavi tamno smeđa boja dlake (boja čokolade). Takvi psi kao i psi tigraste boje nikako se ne smiju koristiti u uzgoju. Bijela boja na glavi ili tijelu nije dozvoljena.


 

 

Maska

Crna maska - maska obično je samo malo izražena i ne smije ulaziti u područje  lubanje. Na lubanji može biti neznatno crno sjenčanje na lubanji, ušima, vratu i gornjem dijelu tijela. Nos je crni.

Smeđa maska – ( nekada se nazivala crvena ili crveno siva ). Nos je smeđi, rubovi očiju i usana su smeđi. Tu može biti neinvazivnih smeđih sjenčanja,  svaka dlaka ima smeđu ili pješčano područje i smeđo područje. U ovom slučaju pojedini dijelovi tijela su svjetlije boje.

Bez maske – boja je žuto smeđa. Koža je crvena ( nazivana crvena maska ). Nos je crvenkaste boje

Komentar

Dlake na njušci su obojene pigmentom eumelarinom umijesto pheomelaninom. Eumelarin je obično crn ali umjesto crn ponekad može biti smeđi ili svijetlosivo-smeđe boje. Crna  maska je slabije izraženai ne smije ulaziti u područje lubanje kao kod Bulmastifa. Dozvoljena su tek crna sijenčanja na lubanji, ušima, vratu i leđima. Kada je prisutna crna maska nos, rubovi očiju i rubovi usnica su crne boje. Kod smeđe maske nos rubovi očiju i rubovi kapaka su smeđi tj. Nešto su tamniji od boje dlake psa. Vidljiva su tamnija smeđa sjenčanja na ušima i glavi.Kod smeđe maske zbog rasporeda boja na dlaci moguče je vidjeti nešto svjetliju boju dlake na pojedinim djelovima tijela psa ( područje ispod grebena psa, područja iza ušiju na vratu ). Bez maske, pas je žuto smeđe boje, nos je crveno rozi i maska nije posebno izražena.

 

VELIČINA

Visina treba manje ili više odgovarati opsegu lubanje.

Komentar

Opseg lubanje kod Bordoške doge mjeri se u najširoj točci (to je mjesto gdje počinje prednji rub uha) i uz neznatna odstupanja trebao bi odgovarati visini psa u grebenu (određen je gornjim rubom lopatice koja lagano nadvisuje leđnu kralježnicu). Ženke Bordoške doge proporcijalno sa veličinom i svojom masom imaju nešto manju glavu od mužjaka te samim time taj omjer kod njih može biti nešto manji.

 

Visina u grebenu: Kod mužjake: 60-68 cm.

Za ženke: 58-66 cm.

Tolerira se 1 cm ispod i 2 cm iznad standarda

Komentar

Visina psa mjeri se od najviše točke grebena do podloge na kojoj pas stoji.Odstupanja u mjerenjima su moguča zbog načina na koji pas stoji te utjecaja vodiča na stav psa. Moramo uzeti u obzir da Bordoška doga nije Njemačka doga. Visina je s obzirom da se radi o mastifu poželjna ali u svakom slučaju trebalo bi izbjegavati ekstreme. Sredina standarda ili nešto iznad sredine bila bi idealan omjer.Takav pas ukoliko i njegova težina odgovara toj visini izgleda močno , tijelo sa dobro zaobljenim rebrima, prsima malo spuštenim ispod laktova , spušten izgledom nisko pri zemlji u svakom će slučaju izgledati skladnije nego visoki pas sa dugim nogama, sa slabom tjelesnom masom. Osobni stav je da moramo prije svega sačuvati sklad  a samim time i zdravlje Bordoške doge

 

Težina

Mužjaci - najmanje 50 kg.

Ženke - najmanje 45 kg.

Ženke - Identična obilježja, ali manje izražena

Komentar

Težina mora biti u skladu sa visinom psa. Svako pretjerivanje je nepotrebno i ugrožava zdravlje psa.U fazi odrastanja psa nikako nije dobro pretjerivati sa hranom i dodatno opterčivati kostur i mišiće u razvoju.

 

Greške

Svako odstupanje od navedenih točaka treba se smatrati manom, a kod ocjenjivanja treba ozbiljno uzeti u obzir točan razmjer i njezin utjecaj na zdravlje i dobrobit psa.

 

Ozbiljne greske

Neproporcijalna glava ( premala ili pretjerano velika glava )

Hipertipična glava buldoga ( ravna lubanja, njuška je manje od četvrtine ukupne

dužine glave, Natečeni nabori ( okrugli ) iza nosa . Veliki nabori oko glave.

Značajno bočno odstupanje donje čeljusti.

Sjekutići stalno vidljivi kada su usta zatvorena.

Vrlo mali sjekutić, nejednako postavljeni

Zaobljena leđa ( konveksno ).

Repni kralješci spojeni ali bez devijacije

Prednje šape okrenute prema unutra (čak i malo).

Prednje šape okrenute prema vani previše.

Ravna bedra

Kut skočnog zgloba previše otvoren ( ravni kut ).

Kut skočnog zgloba previše zatvoren, pas stoji ispod sebe (ispod leđa).

Kravlji stav ili u stav u obliku bačve.

Ukočeno kretanje ili ozbiljno valjanje u zadnjem kraju.

Pretjerano kratkoća daha, hroptanje

Bijelina na vrhu repa, ili na prednjem dijelu prednjih nogu,

bjelina iznad Karpa (zgloba) i Tarsusa (skočnog zgloba) , ili bijelina

bez prekida, na prednjem dijelu tijela od pretprsja do grla.

 

Diskfalifikacijske greške

Agresivnost ili pretjerana plahost.

Svaki pas koji jasno pokazuje fizičke ili promene u ponašanju biti će diskvalificiran.

Duga, uska glava sa slabo izraženim stopom, njuška duža od trećine ukupne dužine glave (netipična glava).

Njuška paralelno s gornjom linijom lubanje ili spušteni nos (Rimski nos).

Iskrivljena čeljust.

Pas nema predgriz.

Očnjacima stalno vidljivi kada su usta zatvorena.

Jezik stalno visi van, (kada su usta zatvorena).

Plave očiji, izbuljene oči.

Zadbljani  rep, bočno savijen rep ili uvijeni rep ( rep u obliku vadičepa ili slomljen).

Atrofirani rep.

Iskrivljene podlaktice i jako spušteno došaplje

Kut skočnog zgloba otvorene prema natrag (obrnuto od skočnog zgloba).

Bijelina na glavi ili tijelu, bilo koje druga boja dlake osim žuto smeđe ( tamnije ili svjetlije ), a posebno tigrasta boja ili tamno smeđa koju nazivamo čokoladna (sve dlake su tamno smeđe).

Prisutne mane koje vode ka invaliditetu.

 

 

Napomena

Mužjaci moraju imati dva normalna testisa

Samo funkcionalne i klinički zdrave pse, s pasminskim tipičnim obilježjima treba koristiti za uzgoj.

 

 

Zabranjeno je kopiranje i objavljivanje bilo kojeg sadržaja, u cijelosti ili djelomično, na drugim mjestima osim ako vlasnik web stranice izda dozvolu u pisanom oblik.